Assalamualaikum.. selamat datang keblog Dapur Ibu.. blog dapur ibu ni akak buat untuk akak kongsi resepi pada yg sudi dan tuk akak simpan resepi yg akak ada dan resepi2 ni ada juga dari arwah mak akak..dan lagi blog resepi ni akak tujukan khas untuk satu2nya puteri kesayangan akak.. mana tau kan,esok2 bila tiba2 puteri akak ni nak cuba belajar memasak ke,nak cuba buat kuih ke..?boleh la dia klik saja kat blog dapur ibu ni..kot2 la nanti akak terlupa lak kan..?maklum kita ni bukan nya semankin muda.. resepi ni mudah2 je..senang nak cuba sebab akak tujukan pada yg baru nak belajar memasak atau nak buat kuih.. sila la cuba yea..?

Saturday 27 March 2010

Kek pisang singapura

Assalamualaikum..
n3 ari ni akak nak share resepi kek pisang
kek pisang ni kegemaran family akak
lembut dan halus kek ni
kenapa akak namakan kek pisang singapura..?
memang resepi kek pisang ni berasal dari singapura
akak dapat dari mak angkat yg berasal dari sana
so akak suka2 la letak nama dia kek pisang singapura
cuba la..senang je resepi dia..
sedap dan lembut lak tu..



resepi kek pisang ni juga,menjadi kesukaan anak saudara akak,
kak ngah..dia selalu membuatnya,tapi setiap kali dia nak buat
kek ni,dia sms akak tanya resepi...
ada ke patut...?macamana tu..?
haa..!kak ngah,ni mak usu dah masukan resepi dalam blog ni,
nanti kalau kak ngah nak buat,just klik je...
dan n3 kek pisang ni pun memang khas tuk kak ngah..


Bahan2:
1 3/4 cwn gula pasir
2 1/2 cwn tepung gandum
1 cwn minyak mazola
2 cwn pisang emas(dilenyek)
3 biji telur
1 1/2 sudu teh soda bicabonate
caranya:
putar telur dan gula hingga kembang
masukan tepung gandum yg telah diayak bersama
soda,sedikit2 dan kacau rata
blend pisang yg telah dilenyek, bersama minyak
mazola,blend hingga halus
kemudian tuang kedalam adunan tepung tadi dan kacau rata
tuang kedalam acuan yg telah disapu dgn sedikit minyak
dan bakar himgga masak
bila sejuk,potong dan hidangkan

No comments:

Post a Comment