Assalamualaikum.. selamat datang keblog Dapur Ibu.. blog dapur ibu ni akak buat untuk akak kongsi resepi pada yg sudi dan tuk akak simpan resepi yg akak ada dan resepi2 ni ada juga dari arwah mak akak..dan lagi blog resepi ni akak tujukan khas untuk satu2nya puteri kesayangan akak.. mana tau kan,esok2 bila tiba2 puteri akak ni nak cuba belajar memasak ke,nak cuba buat kuih ke..?boleh la dia klik saja kat blog dapur ibu ni..kot2 la nanti akak terlupa lak kan..?maklum kita ni bukan nya semankin muda.. resepi ni mudah2 je..senang nak cuba sebab akak tujukan pada yg baru nak belajar memasak atau nak buat kuih.. sila la cuba yea..?

Thursday 18 March 2010

Sagu kelapa

Selamat petang teman2...
oleh kerana tekak akak belum berapa selera
nak makan,akak cam rasa nak makan bende2
yg lembut je...
tengahari tadi pun tak lalu nak makan nasi..
tapi makan jugak la sikit,takut nanti dah baik demam,
gastrik lak datang..
so lepas makan nasi tadi,akak pun belek2 la bahan
tuk nak buat kuih,tapi rasa cam lemah lagi badan ni,
tak larat lak nak buat yg temeh2 dan guna banyak bahan..
so..akak pun buat ler kuih yg senang dan simple je...
taraaaaaaaaa....dah siap dah kuih akak...
boleh la buat minum petang ni...
kena ngan teh hangat..perghhh...


ni lah kuih akak,kuih sagu kelapa..
tak tahu lak u ols panggil dia apa..?
resepinya mudah sungguh...
kalau nak cuba buat tu bila2 je boleh,
senang sangat...
Bahannya:-
1 cwn 1/2 sagu biji(basuh dan toskan)
2 cwn air
1/2 cwn gula pasir
sehelai daun pandan
beberapa titis pewarna merah
Caranya:-
masak air/gula dan daun pandan hingga mendidih
masukan pewarna merah kemudian masukan sagu biji,
kacau hingga sagu menjadi jernih dan buangkan daun pandan,
dan tuang kedalam keacuan.
sejukan sebelum dipotong, pastu gaulkan dgn kelapa parut yg telah
digaul dgn sedikit garam.
kemudian hidangkan.
selamat mencuba.
psstt.....kalau nak kelapa tu tahan lama,kukuskan kelapa tu sekejap,biarkan sejuk
sebelum digaul pada kuih tadi.

No comments:

Post a Comment